2015-09-07

Det svider i hjärtat

by

Konflikten mellan den västerländska världsordningen och radikal praktiserande islam är en av vår samtids stora konflikter. Den tar sig uttryck i våldsamma motsättningar runtom i världen, i t ex Irak, Somalia och London. Ett av dem mest uppmärksammade fenomenen är de radikala praktiserande muslimernas sökande efter martyrskap. 

Martyrskap är ett främmande begrepp i de sekulariserade välfärdstaterna i norra Europa. Här läggs istället fokus på att leva ett liv på jorden. För den genomsnittlige medborgaren är sökandet efter martyrskap exotiskt, svårbegripligt och skrämmande. 

Men inom en stor subkultur – den nordiska radikala praktiserande islamska – är sökandet efter martyrskap det normala och hyllade. Många unga skandinaver har dött, har försökt att dö och drömmer om att dö. Vad är förklaringen till det? Är den samma som i Bagdad? Eller London? Eller är den en helt annan? 

I filmen Det svider i hjärtat tar sig regissören Oscar Hedin in i värld av jihad och martyroperationer, en verklighet bakom rubrikerna om Al Qaida mitt ibland oss. Han möter de som drömmer om martyrskapet och de som predikar om det. Han finner de som gjort valet: de som försökte genomföra en självmordsoperation, och de som dog när de sökte martyrdöden.

Producent: Andreas Rocksén, Oscar Hedin

Regissör: Oscar Hedin

Nomineringar: Guldbaggen 2008, Prix Europa Iris 2008

Officiella urval: London International Film Festival 2008, Baltic Sea Forum 2009, Docudays, Beirut 2009, Golden Chest International TV festival – Sofia 2009

Se scener ur filmen här

RelatedPost