2005-11-01

Assyriska – Landslag utan land

by

I Mellanöstern finns en liten folkgrupp utan eget land, en kristen minoritet som talar ett ålderdomligt språk. Efter århundraden av förföljelser har folket hittat en fristad, en plats som heter Södertälje. Här föddes framgångssagan om fotbollslaget som på trettio år tog sig från den lägsta till den högsta divisionen.

– Fotbollen är det som håller den här folkgruppen samman, berättar lagledaren Mellek Bisso. Södertälje är en huvudstad för assyrier och syrianer i hela världen.
Assyriska – landslag utan land är dokumentärserie i fem delar som följer laget under säsongen i Allsvenskan, både på planen och utanför. Men Assyriska är mer än en fotbollsförening och kampen för att behålla platsen i Allsvenskan handlar även om kampen för minoriteters rättigheter i Mellanöstern. Assyriska är klubben där världspolitik och diplomati är en del av vardagen. Vi möter lagets supportrar, munkar i avlägsna bergskloster i Turkiet, milismän i Irak och Södertäljebor.

Del 1
Med knappa resurser och en helt oprövad tränare förbereder sig Assyriska för årets premiärmatch mot Hammarby. Det gör också supportrarna, både de i Södertälje och de som finns bland munkarna i turkiska bergskloster och bland assyriska ungdomar i Irak.

Del 2
Spelare och supportrar är oroade över den nye tränarens defensiva taktik, efter förlusten mot Hammarby. Men fotbollsklubben får också annat att oroa sig över när en svensk assyrier kidnappas av islamister i Irak.

Del 3
Efter paradsegern mot IFK Göteborg ligger Assyriska plötsligt överst i tabellen. Med alla blickar riktade mot sig passar klubben på att genomföra en politisk manifestation. En händelse som skakar om fler än Svenska fotbollsförbundet.

Del 4
Under försommaren rasar Assyriska i tabellen, från översta plats till nedersta, och kritik hörs från olika håll mot spelstilen, tränaren och mot enskilda spelare. Sammanhållningen i laget sätts på prov och personliga konflikter kommer upp till ytan.

Del 5
När hösten kommer har laget hamnat ohjälpligt sist. Ett bråk i stadsdelen Ronna får plötsligt stora konsekvenser som skakar om Södertälje och Assyriska. En hotfull stämning sprider sig också på fotbollsplanen.

Dokumentärserien belönades med priset Guldpalmen, för bästa film alla kategorier, på Beverly Hills Film Festival.

Regi: Erik Sandberg och Nuri Kino, Producent: Erik Sandberg, Oscar Hedin och Nuri Kino

Läs mer och se programmet på SVTs hemsida.