2015-09-06

Fallet Linnea

by

Laika granskar fallet med Linnea, den för tidigt födda flickan som dog på Karolinska sjukhuset. Vi får möta Linneas föräldrar, som fortfarande söker sanningen om vad som skedde i vården av deras dotter.

falletlinnea700px

Fallet Linnea fick stor uppmärksamhet i medierna efter att en läkare anklagades för att medvetet ha avslutat för tidigt födda Linneas liv med en överdosering av sömnmedel.
Läkaren friades.

Nu får vi för första gången höra historien ur föräldrarnas perspektiv. Andreas Rocksen har intervjuat dem och gått igenom samtliga journaler och övriga handlingar för att hjälpa dem i jakten på svaret till frågan: Vad var det egentligen som hände med Linnea?

Linnea vägde vid födseln inte mer än ett smörpaket. Hon var liten och skör, men hade ändå förutsättningar att leva ett normalt liv. Ett dygn efter förlossningen begår vårdpersonalen ett misstag vilket sannolikt leder till att Linnea får en hjärnblödning. Hon överlever, men hjärnblödningen är så allvarlig att läkarna förutspår grava handikapp som följd.

Efter ett par månader har Linnea utvecklats så pass bra att hon får åka hem. Efter bara ett par dagar kommer föräldrarna in med henne akut till sjukhuset. Läget försämras efter det, och läkarna håller ett möte med föräldrarna där de förklarar att fortsatt vård av Linnea är meningslös.

– De sa att hon var ett överlevande missfall, och det fanns inte så mycket mer att göra för henne, berättar Tommy Wiqvist, Linneas pappa.
– Jag gick därifrån. Sådana ord de sitter kvar, de försvinner inte.

Föräldrarna går slutligen med på att avsluta behandlingen av Linnea. Men efteråt växer känslan av att något ytterligare misstag hade begåtts där på sjukhuset. Magkänslan säger dem att något skedde den sista veckan. De begär en obduktion, och när resultatet kommer visar det att Linnea hade mycket höga halter av tiopental i blodet; ett sömnmedel som vanligtvis används vid narkos. Det används också vid avrättning med injektion i flera amerikanska delstater. Men att Linnea skulle ha fått tiopental på sjukhuset är inget som finns noterat vare sig i journaler eller medicinlistor. Detta för misstankar mot läkaren, som anklagas för dråp. Under rättegången framkommer dock att Linnea hade fått tiopental i sin behandling. Vem som gav den, och varför det inte finns i journalerna finns det ingen förklaring till.

– Man har någonting som gnager hela tiden, man vill ha svar på vad det var som hände, säger Vanja Wiqvist Litbo, Linneas mamma.

Föräldrarna har nu anmält sjukhuset till socialstyrelsen.

RelatedPost