2015-09-07

Jävla politiker!

by

Det har blivit vanligt att politiker hotas till livet. De flesta hoten kommer varken från extremistgrupper eller förvirrade individer utan från vanliga kommunmedborgare. Förändringar i vård och omsorg leder till demonstrationer och en aggressiv debatt. Efter hand övergår protesterna i personförföljelser, hot och trakasserier.

För landstingsrådet Ingrid Amrén har personangrepp och upprepade mordhot blivit en del av den politiska vardagen. Under arbetet med förändringarna inom sjukvården blev hon innerligt hatad av invånarna i Bollnäs.
– Det känns som om de tagit tjugo år av mitt liv. Jag har bott hela mitt vuxna liv i Bollnäs. Idag rör jag mig inte gärna på stan, säger hon.
De allt hårdare motsättningarna mellan protestgrupper och folkvalda utgör ett allvarligt hot mot demokratin. Det menar Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap.
– Alla kan inte få som de vill i varje fråga. Det är en omöjlighet. Om vi medborgare inte accepterar demokratiskt fattade beslut, så innebär det i förlängningen att samhället kommer att falla sönder, säger han.

Dokumentären nominerades till Guldspaden 2004.

Reporter/producent: Erik Sandberg

Läs mer och se programmet på Dokument inifråns hemsida.