2015-10-01

Diktaturens fångar

by

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson skottskadades och greps när de illegalt försökte ta sig in i den stängda etiopiska delstaten Ogaden för att rapportera om förhållandena. 

Under fyra dagar hölls Schibbye och Persson i öknen där de tvingades delta i en film som skulle användas som bevis mot dem. Förhören var hårda och de utsattes bland annat för en skenavrättning. 

De dömdes så småningom av en etiopisk domstol till elva års fängelse men släpptes efter drygt ett år sedan de bett regimen om nåd. 

Under tiden funderade Abdulahi Hussein på hur han skulle ta sig ut från Ogaden. Han var rådgivare till den regionale presidenten Abdi Muhamud Omar och chef för Ogadens TV-kanal, Cakaara News. Hussein hade reagerat på missförhållanden och maktmissbruk mot civilbefolkningen och under ett par års tid hade han i hemlighet kopierat belägg för övergreppen i form av presidentens egna videofiler. Abdulahi planerade att ta sig ut från Ogaden och dela med sig av filerna till internationell media och människorättsorganisationer. 

Filerna innehåller bland annat interna möten där enskilda poliser och soldater i den regionala milisen vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter. Det finns också vittnesmål om en tidigare okänd massaker av civila.

Abdulahi var tillsammans med presidenten när Johan och Martin greps och han kunde följa händelseförloppet i öknen från ”andra sidan”. När han sedan fick det filmade materialet i sin hand bestämde han sig för att det var dags att lämna Ogaden.

I filmen ger Johan, Martin och Abdulahi en skrämmande bild av Ogaden, en region som blivit allt mer intressant för internationella olje- och mineralföretag, bland dem den svenska Lundingruppen.

Av Matilda Arborelius

RelatedPost