2015-09-06

Generation utanför

by

Många av dagens ungdomar kan känna sig blåsta på den trygghet som den äldre generationen skaffat sig på arbetsmarknaden. Nu är det gratisjobb, otrygghet och dålig arbetsmiljö som gäller.

Sanna har jobbat i tre år på McDonalds. Fastän hon bara hade en deltidsanställning krävde arbetsgivaren att hon var ständigt tillgänglig och beredd att hoppa in för extrajobb, ofta helt utan ersättning.
– Vi var tvungna att ställa upp på gratisjobb, berättar Sanna, komma in på vår lediga tid på möten och måla om kontor och så. Jag blev ombedd att sova med mobilen under huvudkudden så att jag snabbt kunde vara på plats på restaurangen om jag behövdes.
Systematiskt gratisarbete och rena trakasserier av de anställda har blivit etablerade på vanliga arbetsplatser som livsmedelsbutiker och restauranger. På de arbetsplatser där de unga får jobb, i den växande servicebranschen, råder helt andra villkor än på andra jobb. Här dominerar deltidsarbete och visstidsanställningar och anställningstryggheten är i praktiken avskaffad.
– Det jag minns starkast, berättar Sanna, är alla gånger vi blivit tillsagda att mobba ut folk, att frysa ut människor. Att vi ska få dem att säga upp sig, för att de inte är tillräckligt bra.
– Börjar man säga ifrån, berättar Sara som jobbat på Jensens Bøfhus, så blir man hatobjeketet på jobbet. Chefen kan hämnas på alla möjliga sätt.
– De har satt det i system, säger Svante Ahlman, som varit biträdande butikschef på Lidl. De kör skiten ur folk, för det finns alltid någon annan att ta in.
Enligt nationalekonomen Per Skedinger är det framväxten av två parallella arbetsmarknader som vi nu ser, där politikerna valt att låta ungdomar och invandrare stå för otryggheten och ta smällarna i form av arbetslöshet och osäkra anställningsformer.
– Ytterst är det en fördelningsfråga, säger Per Skedinger, vilka ska stå för den här flexibiliteten. Och det kanske är så att de som drabbas, är en politiskt svagare grupp, när det gäller att påverka.
Under de senaste tjugo åren har de allra flesta svenskar fått det bättre, högre levnadsstandard, högre inkomster och bättre hälsa. Samtidigt har ungdomarna fått det sämre. Professor Joakim Vogel, som i fyrtio år studerat svenskarnas levnadsstandard, berättar att den här utvecklingen varit välkänd under lång tid, utan att någon har brytt sig.
– Generationsojämlikheten är den nya ojämlikheten.

Dokument inifrån: Generation utanför söndag 27 februari klockan 20.00 i SVT2.