2015-09-07

Jag ska göra abort

by

Nittonåriga Jenny sitter i väntrummet till abortmottagningen. Hon beskriver starka och motstridiga tankar i samband med sitt beslut. Känslor som hon inte hade väntat sig.

– Jag har tänkt förut att skulle det hända, är det väl bara att göra abort. Men det var inte riktigt så enkelt. Fastän det inte ens är något barn än, så älskar jag det mer än någonting och så kommer jag inte ens få se honom eller henne. Det är rätt sjukt.

Forskaren Annelie Kero förklarar att starka känslor i samband med aborten är mycket vanligt, men det är känslor som vi inte talar om. Det råder en tystnad kring aborterfarenheter.

– Ett graviditetsavbrytande upplevs aldrig som en trivial händelse utan det väcker många djup och nivåer hos kvinnan, och även de män som är involverade i abortprocessen.

I programmet framträder kvinnor och män som vill bryta tystnaden och dela med sig av sina upplevelser. Mer än trettiotusen kvinnor gör abort varje år och omkring hälften går igenom känslomässiga reaktioner efteråt. Det är allt från lättare perioder av nedstämdhet till djupa depressioner. Men frågan är politiskt känslig och kvinnors reaktioner efter aborten har kommit att användas som slagträ i debatten mellan abortmotståndare och aborträttens försvarare.

– Eftersom aborträtten aldrig är säker utan ifrågasatt så vågar vi inte prata om det som är svårt med aborter, säger Annelie Kero.

 

Producent/Regissör: Erik Sandberg

Reporter: Liv Weisberg

RelatedPost