2017-05-10

Laika presenterar nytt filmprojekt på HotDocs

by

I veckan åker Laika till Toronto för att delta i Hot Docs, Nordamerikas största Dokumentärfilmfestival. Projektet som kommer att pitchas på Hot Docs är Hana Mires ”Rajada Dalka (Nations Hope)” om det somaliska damlandslaget i basket där Laika är huvudproducenter.

Somalia har härjats av inbördeskrig i 27 år. Landet drabbas regelbundet av terrorattacker och kvinnors rättigheter har blivit begränsade av en radikal islamism. Nu ska Somalia få ett damlandslag i basket.

Filmen följer coachen Suad Galow och spelarna när laget sätts ihop, genom kraftigt bevakade turneringar i Somalia och hela vägen fram till de panarabiska spelen i Kairo i augusti 2017. Då är det första gången på trettio år som som ett somaliskt landslag deltar i en internationell turnering. Under tiden tvingas de leva under ständiga trakasserier från radikala islamiska ledare och hot från IS-anstrukna terrorgruppen Al-Shabaab som vill förbjuda kvinnor från att delta i all form av sportlig aktivitet.

  • Vi gör ofta filmer på temat mänskliga rättigheter, i denna handlar det om något så enkelt som att tjejer ska få spela basket, säger Laikas producent Andreas Rocksén.

Laika producerar Rajada Dalka – Nations Hope tillsammans med Radio Film (UK), Inzo Ya Bizizi (Kongo) och Mikaté Productions (Fr) med stöd bland annat från Sundance, Women Make Movies och SVT.

Filmen är ett av 20 dokumentärfilmsprojekt som har valts ut för att pitchas på Hot Docs i Toronto. Presentationen äger rum Onsdag 3 maj klockan 11.10.

Hot Docs äger rum mellan den 27 april och 7 maj.