2015-10-11

Letter to Obama

by

I ett flyktingläger på Gazaremsan bestämmer sig två pojkar för att via Facebook skriva ett meddelande till den amerikanska presidenten Barack Obama. I brevet ber de honom om hjälp för att få ett slut på belägringen av Gaza. Pojkarna bjuder in Barack Obama och hans fru till att se svårigheterna och lidandet i Gaza. Men de får aldrig något svar.

Det är vad filmen Letter to Obama handlar om. Regissören Mohanad Salahat som regisserat filmen fick idén från en internetworkshop tillsammans med barn i Gaza i åldrarna 10-16 år. Workshopen hade som mål att ge barnen verktyg för att berätta sina historier. Barnen fick sedan rösta fram en person som de skulle vilja berätta om sina problem för. Barack Obama fick flest röster.

Senare fick barnen via Facebook i uppgift att skriva ett meddelande till den amerikanska presidenten. Brevet som valdes ut är skrivet av pojkarna Asil Wahbeh och Nour Shaban, 10 och 15 år gamla, som båda lever i Al Shatti lägret i Gaza.

– Jag valde just det brevet eftersom det var skrivet ur ett barns perspektiv, i vissa andra brev var det tydligt att någon annan hade hjälpt barnen med att skriva. Flera av breven fokuserade även för mycket på själva konflikten, men det brev Asil och Nour skrev fokuserar mer på hur deras egna liv påverkats av det som hänt, säger Mohanad Salahat.

Pojkarna Qais Mitwali och Saif Ibrahim valdes ut från ett barnhem för föräldralösa åldrarna 10-16 för att spela huvudrollerna i filmen. Under två veckor tränades de i skådespeleri och i att känna sig bekväma framför kameran.

Letter to Obama riktar sig till en internationell publik för att uppmärksamma den pågående konflikten i Gaza. Idén bakom filmen är att berätta ett barns livshistoria från Palestinas flyktingläger Al Baga’a, där scenerna filmas med en enkel handkamera.

– Tanken var att filma på ett sätt som fick det att se ut som att det var barnen själva som hade filmat med en mobilkamera eller liten kamera, säger regissören Mohanad Salahat.

RelatedPost