2015-09-03

Nada’s Revolution

by

Nadas Revolution är ett intimt porträtt av en ung egyptisk kvinna som kämpar för sin frihet och självständighet i ett samhälle i kläm mellan gamla traditioner och modernisering. Mitt i en politisk turbulens som förlamar landet i nästan tre år får vi följa Nadas kamp för att etablera sig som en professionell teaterregissör. Samtidigt hemsöker hennes personliga historia henne.

Fram till 23 års ålder levde Nada livet hennes familj hade valt för henne: hon studerade för att bli lågstadielärare och väntade på att gifta sig. Men vid den tidpunkten bestämde hon sig för att hon inte ville leva det liv hennes mor och hennes mormor hade levt. Hon lämnar sitt familjehem för Kairo och börjar bygga upp ett liv åt sig själv. Hon går från deltidsjobb till deltidsjobb, kämpar med manliga chefer som försöker utnyttja henne och bor i kollektiv, flyttar från lägenhet till lägenhet varje gång nya problem uppstår. Som en ung kvinna utan skydd av en manlig familjemedlem är bekymmer av alla slag rutin.

Nadas_revolution_700pxNär revolutionen bryter ut 2011, fylls Nada – så som många av hennes kamrater – plötsligt av energi och hopp. ”Det omöjliga existerar inte längre.” Hon ger sig ut för att uppfylla sin gamla dröm: att arbeta med barnteater. Hon skriver en pjäs om revolutionen och börjar leta efter samarbeten. Med landet mitt uppe i den politiska turbulens som följer revolutionen och som inte slutar med valet av president Morsi under 2012 visar det sig att det som verkade möjligt i början vara mycket svårare än Nada trott. Teatrar stängdes på grund av brist på publik, censuren kommer tillbaka i den politiska dagordningen, arbetet är ännu svårare att hitta och bostadssituation förbättras inte.

Mitt i kaoset finner Nada kärlek och tror att mannen i hennes drömmar kommer att acceptera hennes självständighet – hon vill gifta sig, skaffa barn och fortsätta att arbeta för att etablera sig som teaterregissör. Men de konservativa idéerna kring könsroller och kvinnors frihet är svåra att bryta även för de yngre generationerna. Från regeringens sida drabbas kampen om kvinnors rättigheter av ett bakslag när den nya konstitutionen godkänns sex månader efter Morsi tar makten. Och på gatorna trakasseras kvinnor systematiskt och våldtas under protesterna. Situationen känns hopplös. Nada konfronteras med frågan om hur hon kan vara trogen sina egna drömmar och samtidigt vara lojal mot sin familj och hennes pojkväns konservativa principer. Det är en omöjlig ekvation, särskilt i ett samhälle där språnget till vuxen ålder för kvinnor fortfarande görs inom ramen för familjen. Men Nadas enda möjliga svar är att fortsätta kämpa och arbeta för att friheten ska besannas.

Credits

Kategori: Dokumentär
Längd: 60 min.
Regissör: Claudia Lisboa
Producent: Frank van den Engel
Exekutiv producent: Julia van Schieveen, Pim Imenkamp
Produktionsbolag: Zeppers Film & TV BV (NL)
Medproducenter: Andreas Rocksén, Erik Sandberg – Laika Film & Television AB
Commissioning editor IKON: Margje de Koning, Barbara Wiessing
Commissioning editor SVT: Axel Arnö