2009-10-25

Vår mörka historia

by

Reportern och tidigare riksdagsledamoten Gustav Fridolin undersöker rasismens rötter och hittar kapitel i den svenska historien som han aldrig fick lära sig i skolan.

– Jag har varit engagerad mot rasism ända sedan tonåren men börjar nu inse att jag haft en alltför enkel bild av vad rasism är, säger Gustav Fridolin. Rasismen har djupa rötter i vårt samhälle och den har format oss i mycket högre grad än vi helst vill se. Svenska handelskompanier bedrev slavhandel i Afrika och Karibien och svenska officerare hade en central roll i folkmordet i Kongo. Svenska staten stal samernas marker eftersom samerna var en ”underlägsen” och ”dödsdömd ras” och Sveriges invandringspolitik uppstod för att ”värna den svenska rasens renhet”. Rasismen har präglat vårt land under lång tid men får nästan inget utrymme alls i våra historieböcker.

Serien är skapad av den prisbelönte journalisten Erik Sandberg och producerad av Laika Film & Television.

– Det finns en svensk självbild som går ut på att rasismens historia handlar om andra folk och länder men inte om oss och att Sverige aldrig varit inblandad i sådant som slavhandel och kolonialism, säger Erik Sandberg. Det är en falsk historiesyn och den är farlig. Vi vill med den här serien visa hur dagens rasism och främlingsfientlighet hänger ihop med sådant som hände för femtio, hundra och trehundra år sedan.

Första avsnittet, ”Negern är till hälften människa” handlar om Sveriges roll i slavhandeln och hur den moderna rasismen växte fram på 1700-talet, under inflytande av vetenskapsmän som Carl von Linné. Andra avsnittet, ”En underlägsen ras, på förhand dömd att dö” beskriver rasismens utveckling på 1800-talet och hur föreställningarna om rasernas kamp gav bränsle åt koloniala erövringar i såväl Afrika som Lappland. Tredje delen ”Den vita rasens framtid” handlar om 1900-talets rädsla för rasblandning om hur svenska staten försökte få stopp på invandringen av judar och hur myndigheter och massmedia förespråkade en ”utrotning” av den minoritetsgrupp som kallades tattarna. Historien är skrämmande men likheterna med dagens Sverige är större än de först kan verka.

Manus och regi: Erik Sandberg
Reporter och berättarröst: Gustav Fridolin
Klippare: Tell Johansson
Fotograf: Mats Lund
Researcher: Mattias Sandberg
Producent: Andreas Rocksén
Commissioning editor TV4: Thomas Willtorp

Sändning:
Första avsnittet, ”Negern är knappt till hälften människa”,
Söndag 25 oktober 18.00 i TV4

Andra avsnittet, ”En underlägsen ras, på förhand dömd att dö”,
Söndag 1 november 18.00 i TV4

Tredje avsnittet, ”Den hvita rasens framtid”,
Söndag 8 november 18.00 i TV4

RelatedPost