2015-09-07

Fundamentalisterna

by

Miljöpartiet vill in i regeringen och språkröret Peter Eriksson vill bli finansminister. För att lyckas måste han visa Göran Persson att han kan ta ansvar och då kan Karin Jansson bli ett problem. Hon sitter i Miljöpartiets styrelse och leder en falang som vill ge pengar till alla även till de som kan, men inte vill jobba.

– Tänk att kunna säga nej till tråkiga och grå jobb, att kunna säga nej till att steka hamburgare på McDonalds. Vem vill avsäga sig den friheten? undrar nyvalda partistyrelseledamoten Merete Kapstad på Miljöpartiets kongress 2005.
Idén kallas ”medborgarlön” och innebär 8000 kronor i månaden, skattefritt till alla – livet ut. Idén är kontroversiell och partitoppen med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand försöker få bort den ur partiprogrammet.
– Sosseanpassning, säger kritikerna och röstar ner förslaget att ta bort medborgarlönen ur partiprogrammet.
– Vill man förändra något och inte bara prata visioner måste man vara beredd att kompromissa, säger Peter Eriksson och skäller ut sin kongress.
Resan från radikal alternativrörelse till maktparti har gått fort för Miljöpartiet. Och för varje steg ökar spänningen mellan realister och de som kallar sig fundamentalister.

Producent/reporter: Oscar Hedin

Läs mer och se programmet på Dokument inifråns hemsida.