2015-09-07

Snällfällan

by

Folkpartiet har en långsiktig plan att ta väljare från Moderaterna. Målet är att bli det största borgerliga partiet och därför har partiet bytt profil och blivit tuffare. Det nya Folkpartiet är ett parti som först och främst ställer krav – mer krav på invandrare, socialbidragstagare och skolbarn. Folkpartisterna säger att de har gjort upp med ”snällismen” i partiet. Det gamla Folkpartiet talade gärna och ofta om jämställdhet, flyktingfrågor och handikappreformer.
– Jag vet inte vad de menar när de pratar om att de gjort upp med snällismen, säger den tidigare partiledaren Bengt Westerberg. Om de menar socialliberalismen som sådan, så är det förstås bekymmersamt.
Folkpartiets förändring började för mer än tio år sedan. Då avgick Bengt Westerberg som partiledare och några av hans starkaste kritiker fick plötsligt makt och inflytande i partiet.
– Det var en nystart för Folkpartiet, förklarar partistrategen Johan Jakobsson. Vi började på ny kula, vi vände blad.
Det nya folkpartiet hämtade sitt framgångsrecept från det danska partiet liberale Venstre, ett parti som folkpartiet officiellt anklagade för främlingsfientlighet.
Dokumentären belönades med Guldspaden 2006.

Producent/reporter: Erik Sandberg

Läs mer och se programmet på Dokument inifråns hemsida.

Utmärkelser: Guldspaden 2006